Sognemøde – Pigerne på Sprogø – foredrag af Carsten Egø Nielsen

Dato/klokkeslæt
Date(s) - 30/01/2019
14:30 - 16:30

Lokation
Sognegården v/Uvelse Kirke

Kategori


Christian Keller, overlæge ved  De Keller-ske Anstalter, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929. Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø.

Vi skal høre historien om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne, f.eks. om en pige, hvor lægen i ansøgningen om at komme til Sprogø bl.a. skrev:”Forældrene har forsøgt at sende hende u at tjene, men kun kan slet ikke udføre noget arbejde på egen hånd…..De seneste år har hun haft stærke erotiske tilbøjeligheder, så forældrene må passe på hende både dag og nat.”

Men vi skal også høre om baggrunden for anstalten og om hverdagen for beboerne samt om lukningen i 1961. Foredraget er ledsaget af mange samtidige og nutidige billeder.

Carsten Egø Nielsen er uddannet historiker fra Odense Universitet og har siden 2004 beskæftiget sig med lokalhistorien i Vestsjælland og med historien om De Danske Vestindiske Øer. Han har skrevet talrige lokalhistoriske artikler og er forfatter til afsnittet om episoden 1924-2013 i Slagelse bys historie, der udkom december 2013. Endvidere udgav han i 2014 en bog om Slagelse under besættelsen.

Kaffe/te og kage kr. 20,00.